Beginnersgids

Wat is Usenet?

Wat volgt is een gedeeltelijke vrije vertaling van: http://www.faqs.org/faqs/usenet/what-is/part1/

Een toepasselijke omschrijving voor 'Usenet' zou kunnen zijn: Usenet is een wereldwijd gedistribueerd discussiesysteem. Het bevat een verzameling van 'nieuwsgroepen' ('newsgroups') met namen die hiŰrarchisch gerangschikt zijn volgens onderwerp. 'Artikels' of 'boodschappen' ('postings') worden door mensen gepost op deze nieuwsgroepen. Dit via computers en met bepaalde software. Vervolgens worden deze artikels verzonden via computersystemen die met elkaar verbonden zijn via verschillende andere netwerken. Sommige nieuwsgroepen zijn 'gemodereerd' ('moderated'); in deze nieuwsgroepen worden de artikels eerst ter goedkeuring verzonden naar een moderator vˇˇrdat ze op de nieuwsgroep verschijnen. Usenet is beschikbaar via heel wat verschillende computersystemen en netwerken, maar het gros van het moderne Usenetverkeer gaat ofwel via het Internet ofwel via UUCP.

Bovenstaande is een redelijk droge en technische uitleg over wat Usenet is en voor een beginner is het waarschijnlijk wat makkelijker om met een analogie te werken. Hieronder volgt een poging:

Usenet is vergelijkbaar met een prikbordsysteem. Elke nieuwsgroep is dan ÚÚn prikbord waarop boodschappen ('postings') geprikt kunnen worden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze te maken hebben met het onderwerp van dat prikbord. Iedereen ter wereld kan deze boodschappen lezen (tenzij het om lokale groepen gaat) en iedereen kan er ook op reageren. Op die manier kan je een discussie aangaan over om het eender welk onderwerp.

Hoe geraak ik op Usenet?

Je hebt allereerst een 'nieuwsserver' ('newsserver')nodig. Meestal heeft je provider een nieuwsserver die je kan gebruiken, maar je kan ook een andere nieuwsserver gebruiken die een groter aanbod van groepen heeft (al dan niet betalend). Informeer eens bij je provider, of kijk in het onderdeel Nieuwsservers op deze site.

Om een verbinding te maken met de nieuwsserver heb je een 'nieuwslezer' ('newsclient') nodig. Als je Windows gebruikt kan je Outlook Express gebruiken als nieuwslezer. Ben je al wat meer ervaren, dan kan je misschien eens een nieuwslezer als Xnews, Agent of Gravity proberen. Aanraders voor linux zijn Pan, slrn of KNode. Meer nieuwslezers vind je in het onderdeel Nieuwslezers.

Vooraleer je in een nieuwsgroep post is het aan te raden om de nieuwsgroep een tijdje passief te volgen, in het jargon ook wel 'lurken' genoemd, om de gang van zaken te leren kennen. De meeste nieuwsgroepen hebben een FAQ waarin een antwoord op veelgestelde vragen staat, en een charter waar de geldende regels zijn beschreven. Je doet er dus goed aan deze documenten te lezen. Enkele basisregels die gelden voor élke nieuwsgroep:

Op welke groepen kan ik posten?

Nieuwsgroepen worden onderverdeeld in hiërarchieën, een soort boomstructuur. De groepen beginnend met 'alt.' zijn de meest gekende, de voertaal is er over het algemeen het Engels. Elk land heeft ook z'n eigen hiërarchie; voor België zijn dat de groepen beginnend met 'be.', voor Nederland zijn dat de groepen beginnend met 'nl.'. In deze groepen wordt meestal je eigen taal gesproken.

Tenslotte zijn er ook nog lokale groepen. Deze groepen zijn enkel beschikbaar op 1 bepaalde nieuwsserver, bijvoorbeeld de groepen van een provider.

Een geschikte nieuwsgroep vinden is meestal vrij makkelijk: de naam van de nieuwsgroep verraadt het onderwerp. Hier geldt: hoe verder je kan gaan in de hiërarchie, hoe meer on-topic je vraag zal zijn. Bijvoorbeeld, stel dat je een vraag hebt over webdesign. Je stelt je vraag in dit geval best in be.comp.internet.design, hoewel be.comp.internet en be.comp ook bestaan.

Meer informatie

Op deze site vind je uiteraard al heel wat informatie terug. Een aanrader is echter de FAQ van nl.newsgroups.help, met veel informatie voor de beginnende Usenetter. Verder is ook leerquoten.nl interessant. Een interessante posting over het kiezen van een nickname vind je hier.

Ben je de Engelse taal goed machtig, bekijk dan ook http://www.ibiblio.org/usenet-i/usenet-help.html en http://www.faqs.org/faqs/usenet/software/part1/ eens.

 
Copyright © s|b 2003-2018
contacteer ons - valid HTML - valid CSS